DE QUÈ VIVIM?


Sense cap mena de dubte el motor ecocòmic de la població de Blanes ha estat i és la fàbrica del sector tèxtil NYLSTAR instal·lada a la població des de 1923. Malgrat la dependència d'aquesta fàbrica, des de l'ebullició del turisme, aquest sector també ha estat un sector capdavanter en l'economia municipal. Històricament, l'economia de la població es basava en la pesca, i en l'agricultura, ja que la seva situació, molt a prop del riu Tordera, permetia disposar de terres amb un nivell de fertilitat molt elevat.


Segons les últimes dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya ( any 2001 ) la distribució de la població ocupada de Blanes es distribueix de la següent manera:
              3.4% agricultura
              19.3% indústria
              15.7% construcció
              61.7% serveis


Al 2003 hi havia vuit empreses amb més de 50 treballadors, de les quals només una supera els 250 treballadors, és del sector tèxtil i la més important de la població, l'antiga Safa, avui anomenada NYLSTAR.

Un de cada tres llocs de treball assalariat pertany a empreses amb menys de cinc treballadors. La petita empresa ( de 11 a 50 treballadors ) genera el 36,3% dels llocs de treball. Les petites empreses ( 10 o menys ) 48.3% dels treballadors. La mitjana i gran empresa ( més de 51 treballadors ) el 16,3%.

Actualment un dels sectors més important de fa uns anys, l'agricultura, s'està perdent, queden molt pocs pagesos i cada vegada hi ha menys explotacions. El principal problema és la manca de revaloració dels seus productes. Les noves generacions no volen continuar la tradició. Els beneficis de l'agricultura són pels intermediaris i no pels productors. S'han intentat crear cooperatives per tal de pal·liar aquestes pèrdues de valor. Si la situació no canvia el futur és molt pessimista. Una possible solució és el conreu de productes autòctons i de qualitat i a més a més obtenir l'ajuda de les administracions.

La pesca un dels sectors capdavanters de l'econima. Blanes és el segon port pesquer de la província de Girona, després de Roses. Al port de Blanes hi ha 56 barques que es dediquen a la pesca i generen 216 llocs de treball.

La industria genera 922 llocs de treball. La més important del municipi és del sector tèxtil. També hem de destacar la presencia d'indústria relaciona amb l'alimentació ( carn i caves ).

La construcció genera 1312 llocs de treball ( al 2004 ). és el tercer sector en número de llocs de treball.

El turisme, ha estat determinant per l'evolució econòmica del municipi, malgrat l'arriba de turisme estranger s'ha mantingut o ha disminuït, l'arribada de turisme domèstic ha minvat el descens global. Blanes es troba en una situació immillorable a l'inici de la Costa Bravai al final de la costa del maresme. Per la qual cosa té a l'abast una gran oferta turística al seu voltant. Barcelona, el Pirineu, Montserrat, .... Cal dir que Blanes s'ha especialitzat en turisme familiar, enlloc del turisme de masses com pot ser Lloret de Mar o Calella. La hoteleria a Blanes genera 904 llocs de treball ( 2004). Compta amb 12 càmpings ( 9278 places ) 17 pensions ( 4421 places any 2002 ). Blanes té 446,5 places turístiques per cada mil habitants. Cal tenir en compte que a més a més, existeixen 4000 places entre apartaments i bungalows. Compta amb onze agències de viatges, bars de diferents ambients i set discoteques.

El comerç i els serveis també és un dels sectors que sustenten l'economia de Blanes, en total a l'any 2002 hi havia728 empreses de comerç al detall i 1075 empreses de serveis.